În curs de procesare...
Data adăugării: 25/08/2016 Ce trebuie sa stii despre asigurarile RCA si sistemul bonus-malus

 RCA-ul este una dintre abrevierile care este pe buzele tuturor soferilor fiind una dintre cele mai de actualitate teme din „zona” asigurarilor. Asigurarea de raspundere civila auto, este o asigurare prin care cei prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale sau vatamarile corporale suferite. Asigurarea RCA este una obligatorie spre deosebire de cea CASCO, cea dintai avand asigurati din toate paturile sociale .

                                                               

 Unele companii care ofera servicii de ordinul asigurarilor pun la dispozitie „publicului larg” si polite de asigurare combinate, acestea asigurand atat acoperirea CASCO dar si asigurarea de raspundere civila auto, uneori incluzand chiar si asistenta rutiera. Asistenta rutiera ofera asiguratului 24 din 24 de ore, 7 zile pe saptamana, prin intermediul telefonului, o echipa de interventie, specializata, care odata ajunsa la locul indicat va rezolva problema masinii si a dumneavoastra implicit.

 

Sistemul bonus-malus este introdus in tara noastra de la 1 ianuarie 2010, acesta referindu-se la un sistem de gratificatii, prin care asiguratul RCA este incadrat in una dintre clasele bonus sau malus, in functie de numarul de accidente provocat intr-o anumita de perioada de timp. Desi multi considera ca acest sistem nu este corect, se pare ca soferii care nu provoaca daune in trafic sunt multumiti, asta pentru ca daca va incadrati in cazul de bonus si nu ati produs niciun accident in decursul unui an, asiguratorii dumnevoastra va vor „premia” cu o reducere de 10% pentru prima de asigurare.

 

Reducerea oferita de companiile de asigurari nu se opreste la 10 %, pentru ca daca in urmatorii 7 ani nu inregistrati niciun „eveniment” neplacut in trafic, reducerea poate ajunge pana la 50 %. In cazul in care va incadrati la categoria soferilor malus tariful RCA creste cu 45% si poate ajunge pana la 200% in cazul in care ati fost implicat in mai mult de 3 accidente. Sistemul bonus-malus este alcatuit din 8 clase de malus si 14 cazuri de bonus, plus categoria de baza care ii este atribuita unui asigurat nou fara o asigurare anterioara.

 

In ceea ce priveste pretul cand vorbim despre asigurarile de raspundere civila acesta difera in functie de compania aleasa deoarece fiecare are alt mod de calculare in functie de mai multi factori cum ar fi: proprietarul autoturismului (persoana fizica sau juridica, pensionar, persoane cu deficiente locomotorii), localitatea unde isi are domiciliul acesta, varsta conducaturului auto, marca masinii si alti factori ce difera de la o companie de asigurari la alta.

 

Asigurarile de tip RCA scutesc majoritatea omenilor de bani de care este posibil sa nu dispunem la un moment dat cand se intampla sa producem un accident. Este perfect normal sa devenim civilizati si sa intelegem cu adevarat motivul pentru care ne facem o astfel de asigurare si sa nu ne mai plangem ca aruncam banii pe fereastra deoarece nimeni nu stie ce s-ar putea intampla la un moment dat cand sta linistit in casa cu atat mai putin cand se afla in trafic.